Voor vertrek

Tips voor vertrek naar het buitenland

Een goede vakantie begint met een goede voorbereiding, zeker 6-8 weken voor vertrek. Gezondopreis.nl helpt je graag met onderstaande tips.

Tip 1. Onderzoek de gezondheidsrisico's van het land

Bekijk wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn voor je geplande vakantiebestemming. Dit kan met name belangrijk zijn als je onder doktersbehandeling bent, met hele kleine kinderen wilt gaan reizen, zwanger bent of een kinderwens hebt.

Mocht je in bovenstaande gevallen toch van plan zijn naar een risicobestemming te reizen? Laat je dan goed informeren door je arts of er voor je reis speciale maatregelen nodig zijn. Bepaalde ziekten kunnen bijvoorbeeld in warmere landen verergeren.

Tip 2. Onderzoek of vaccinaties nodig zijn

Check welke vaccinaties voor jouw vakantiebestemming verplicht zijn of aanbevolen worden. Ben je al voor eerdere reizen gevaccineerd? Bekijk dan in je gele vaccinatieboekje/International Certificate of Vaccination de beschermingsduur van de desbetreffende vaccins. Bewaar dit boekje tijdens je vakantie goed bij je paspoort, als bewijs dat je de vaccinaties hebt gehad.

 

 

Prod. april NL/TH/0052/15

Tip 3. Check de vergoeding van je ziektekostenverzekering

Controleer hier of je de kosten voor een gezond op reisadvies, vaccinaties en malariatabletten vergoed krijgt van je ziektekostenverzekering. De vergoedingen van gezond op reisadvies en vaccinaties zijn afhankelijk van jouw zorgverzekering. Om je op weg te helpen heeft Gezondopreis.nl een overzicht van vergoedingen van het reisadvies, vaccinaties en malariatabletten gemaakt. Het kan zijn dat jouw zorgverzekering speciale afspraken heeft met bepaalde vaccinatiecentra. In dat geval is het handig om daar dan ook een afspraak te maken voor een gezond op reisadvies.

Tip 4. Maak een afspraak voor een gezond op reisadvies

Kijk waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor een gezond op reisadvies. Maak een afspraak voor een persoonlijk gezond op reisadvies wanneer je naar een risicobestemming gaat waar vaccinaties verplicht zijn en/of aanbevolen en je nog niet eerder bent gevaccineerd. Of als je twijfelt over de beschermingsduur van eerdere vaccinaties. Ook wanneer je naar een malariagebied gaat is het belangrijk om een afspraak voor een persoonlijk gezond op reisadvies te maken. 

 

In deze korte video staat alles wat je moet weten over een Gezond op reisadvies

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)f

MyTravelPlanner: site voor perfecte voorbereiding van je reis

MyTravelPlanner is een handige site die je helpt met de voorbereiding van je reis. Normaal moet je meerdere sites bezoeken om alles rondom je reis te checken en te regelen. Heb ik een visum nodig? Hoe zit het met de veiligheid, valuta en verzekeringen. Gezondopreis.nl is partner van MyTravelPlanner en informeert de bezoekers over eventuele gezondheidsrisico's. MyTravelPlanner heeft alle informatie van alle landen ter wereld bijeen gebracht op deze site.

Lees meer 

Med1Pas, het digitale Europees medisch paspoort op USB credit Card

De Med1Pas is het nieuwe digitale Europees medisch paspoort. Het medische paspoort is in een handig USB credit card formaat en gemakkelijk mee te nemen in de portemonnee. Het medisch paspoort is duidelijk te herkennen door ambulancepersoneel in binnen- en buitenland door de aanwezigheid van het opschrift ICE – In Case of Emergency – en internationaal erkende kenmerken voor noodsituaties.

          

Lees meer

Vlak voor vertrek

  • Als het langer dan zes maanden geleden is dat je een tandarts hebt bezocht, laat dan voor de vakantie nog even je gebit controleren. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts op je vakantieadres kan onnodige risico’s met zich meebrengen.
  • Ook als je last minute hebt geboekt naar een risicobestemming, is het verstandig een gezond op reisadvies te halen.
  • Gebruik je medicijnen, neem deze dan altijd mee in je handbagage. Bagageruimten van vliegtuigen kunnen zeer koud worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en mogelijk niet meer te gebruiken zijn. Verdeel de medicijnen voor na de vlucht over verschillende bagagestukken, zodat je niet zonder komt te zitten als je bagage kwijtraakt. 
  • Zorg dat je altijd ruim voldoende medicijnen meeneemt. Check de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij of je een doktersverklaring voor de medicijnen nodig hebt. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een bewijs dat je de medicijnen gedurende de reis nodig hebt. Bewaar het lijstje met medicijnen op een vaste plek, bijvoorbeeld bij je reispapieren.  Let ook op de voorschriften voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage.  
  • Zorg voor een goed gevulde reisapotheek. Hierbij kun je denken aan ORS, wat je kunt gebruiken bij reizigersdiarree, maar ook paracetamol. Maak een lijstje met gegevens over mogelijke allergieën en overgevoeligheden en/of van de medicijnen die je gebruikt. Bewaar dit op een vaste plek, bijvoorbeeld bij je reispapieren.

Prod. nov2016 NL/TH/0006/15b(3).

Gerelateerde artikelen:

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Gezondheidsrisico's populaire vakantielanden

Prod. april NL/TH/0003a/12(1)

Bekijk hier de video over waarom vaccinaties belangrijk zijn:

Prod. april NL/TH/0052/15b