Wat is een gezond op reisadvies?

Wat is een gezond op reisadvies?

Een gezond op reisadvies wordt gegeven door een speciaal daarvoor opgeleide arts of verpleegkundige. Tijdens een gezond op reisadvies wordt er gekeken welke eventuele voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden om gezondheidsrisico’s tijdens je reis te helpen voorkomen. Zo wordt er onder andere gekeken of er bepaalde vaccinaties en anti-malaria middelen nodig zijn. Of dat zo is, is afhankelijk van de reisbestemming, de reisduur, de activiteiten

die je wilt gaan ondernemen en vaccinaties die je (al) eerder hebt gehad. Tijdens het gezond op reisadvies worden de benodigde vaccinaties meestal direct toegediend. Mochten er malariatabletten nodig zijn, dan wordt het recept meestal direct uitgeschreven.

Verder krijg je tijdens de afspraak diverse algemene gezond op reis adviezen bijvoorbeeld met betrekking tot eten en drinken, en algemene hygiëne.

Reis je met je gezin, dan is het handig om een afspraak voor het hele gezin te maken. Ook baby’s en kinderen kunnen veilig tegen bepaalde infectieziekten worden gevaccineerd.

Voor mijn vakantiebestemming worden vaccinaties aanbevolen. Wat nu?

Als je op vakantie gaat naar een bestemming waar je mogelijk een gezondheidsrisico loopt, is het verstandig om een afspraak te maken voor een ‘gezond op reisadvies’ bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum. Check op deze pagina de adressen voor een gezond op reisadvies in jouw buurt. Wij adviseren om de afspraak 6 tot 8 weken voor vertrek te plannen in verband met mogelijke vaccinatie(s) die tijdig toegediend moeten worden.

Hoe lang duurt een gezond op reisadvies?

Een gezond op reisadvies duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Als je reisplannen hebt naar meerdere risicobestemmingen of als je met je hele gezin komt dan zal het gesprek wat meer tijd in beslag nemen. Het is belangrijk dat je voor de afspraak al een aantal zaken hebt voorbereid.

 

Wij hebben de belangrijkste voorbereidingen van een gezond op reisadvies voor je op een rijtje gezet.

Moet ik een afspraak maken voor een gezond op reisadvies als vaccinatie(s) worden aanbevolen maar niet verplicht zijn?

Vaak staat in reisgidsen en informatiebrochures vermeld dat vaccinatie niet verplicht is. Maar  “Niet verplicht” zegt niets over het risico op ziekten in een land. Wanneer een vaccinatie wordt aanbevolen, is dit omdat die infectieziekte risico’s met zich meebrengt voor de vakantieganger zelf. Bij het woord “aanbevolen” denken we al snel dat het niet erg belangrijk is en dat het risico dus wel laag zal zijn. Dat is onterecht. Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties. ‘Verplichte’ vaccinaties hebben te maken met een toelatingseis van de regering van een land. Om het land binnen te komen moet je bewijs leveren dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte.

Worden het gezond op reisadvies en de vaccinaties vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

Om je op weg te helpen heeft Gezondopreis.nl een vergoedingenoverzicht gemaakt.

Prod. feb 2015 NL/TH/0006/15g 

 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Op vakantie met het gezin