Medicijngebruikers

Ik gebruik medicijnen. Waar moet ik rekening mee houden tijdens mijn vakantie?

Als je medicijnen gebruikt is een goede voorbereiding nog belangrijker. Als je daarnaast ook nog afreist naar een bestemming waarvoor vaccinaties en/of malariamedicatie wordt aanbevolen adviseren wij om 6-8 weken voor vertrek een afspraak in te plannen voor een gezond op reisadvies.
Check hiernaast of er eventueel vaccinaties en/of malariamedicatie wordt aanbevolen voor jouw vakantiebestemming.

Vermeld je medicijngebruik tijdens een gezond op reisadvies

Je reisbestemming, de duur en de omstandigheden van de reis én je gezondheid hebben invloed op het gezond op reisadvies. Meestal word je voor je afspraak gevraagd een intakeformulier in te vullen. Hierin wordt gevraagd naar je gezondheid, eerdere vaccinaties, je reisbestemming en medicijngebruik. Gebruik je medicijnen, maar wordt hier niet naar gevraagd op het intakeformulier of tijdens het gezond op reisadvies, begin er dan zelf over. Ook raden wij aan om een overzicht van je medicijnen mee te nemen naar je gezond op reisadvies. Lees meer over het gezond op reisadvies.

Wat is een Geneesmiddelenpaspoort?

Gebruik je medicijnen, dan kun je een geneesmiddelenpaspoort aanvragen bij je apotheek. Hierin staat informatie over je gezondheid, medicijnen en bekende overgevoeligheid.

Er is ook een digitaal Europees medisch paspoort Med1Pas. Dit is een medisch paspoort in een handig USB credit card formaat en gemakkelijk mee te nemen in de portemonnee. Het medisch paspoort is duidelijk te herkennen door ambulancepersoneel in binnen- en buitenland door de aanwezigheid van het opschrift ICE – In Case of Emergency – en internationaal erkende kenmerken voor noodsituaties.

Hoe kan ik mijn medicijnen het beste meenemen op vakantie?

Neem je medicijnen altijd in de originele verpakking mee in je handbagage. Bagageruimten van vliegtuigen kunnen zeer koud worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn. Verdeel de medicijnen na de vlucht over verschillende bagagestukken, zodat je niet zonder komt te zitten als je bagage kwijtraakt.  Zorg dat je altijd ruim voldoende medicijnen meeneemt.

Niet alle geneesmiddelen mogen zomaar mee worden genomen naar het buitenland. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en middelen voor de behandeling van ADHD. Neem in dat geval contact op met je arts en vraag om een brief waarin je ziekte(n) en medicijngebruik in het Engels worden toelicht.

Sommige vliegmaatschappijen vragen om een bewijs dat je de medicijnen gedurende de reis nodig hebt. Check voor vertrek de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij of je een doktersverklaring voor de medicijnen nodig hebt. Let ook op de voorschriften voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage.

 

Prod. dec 2017 NL/TH/0008/15b(1) 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt