Wat is gordelroos?

 

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of hebben het wel eens gezien bij iemand die ze kennen. Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus (varicellazostervirus).
In Nederland heeft ongeveer 95% van de bevolking waterpokken gehad. Na genezing blijft het virus in het lichaam achter. Dit virus trekt zich terug in een zenuwknoop naast het ruggenmerg. Na jaren kan dit virus weer actief worden. Het risico hierop neemt toe met het ouder worden, vooral vanaf 50 jaar. Dit komt door natuurlijke verslechtering van het afweersysteem die optreedt bij het ouder worden.

HET RISICO OP GORDELROOS NEEMT TOE NAARMATE JE OUDER WORDT. ONGEVEER 1 OP DE 4 MENSEN IN NEDERLAND KRIJGT GORDELROOS1.symptomen

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes aan één kant op het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Nadat de symptomen zijn verdwenen is de gordelroos over.
UITSLAGBLAASJESPIJNCOMPLICATIES VAN GORDELROOS

In sommige gevallen kan gordelroos complicaties geven. De meest voorkomende complicatie is zenuwpijn (postherpetische neuralgie afgekort PHN). Dit komt voor bij 5-30% van de mensen die gordelroos hebben doorgemaakt. Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan je last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Deze pijn kan maanden en in zeer zeldzame gevallen jaren aanhouden. Bij gordelroosinfecties in het gezicht kan een oogontsteking voorkomen en in zeldzame gevallen kunnen verlammingen van de aangezichtspieren en gehoorverlies optreden.


BEHANDELING VAN GORDELROOS

 

Gordelroos gaat meestal vanzelf over. Er zijn medicijnen die de pijn minder maken. Daarnaast kan een zalfje of crème helpen tegen de jeuk. Op de blaasjes kan zinkzalf gesmeerd worden of een neutrale zalf. Soms worden er virusremmers gegeven. Dit is het geval als gordelroos in het gezicht zit of bij mensen met een verminderde weerstand door een ernstige ziekte. Bij erge (zenuw)pijn kan een middel tegen deze pijn worden voorgeschreven. De behandelingen kunnen de pijn verminderen.

preventie

 

Gordelroos is besmettelijk door het vocht uit de gordelroosblaasjes. Raak de blaasjes daarom zo min mogelijk aan. Zorg ervoor dat de blaasjes bedekt zijn, bijvoorbeeld met een gaasje. Was de handen goed na contact met het vocht uit de blaasjes. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad kan door contact met het vocht waterpokken krijgen. Inenting tegen waterpokken is mogelijk, maar in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook tegen gordelroos is inenting mogelijk, maar is in Nederland niet opgenomen in een vaccinatieprogramma. Dit houdt in dat inenting op eigen kosten kan plaatsvinden. In tegenstelling tot een behandeling werkt inenting preventief, dus het kan voorkómen dat een ziekte ontstaat. Het helpt dus niet zodra u waterpokken of gordelroos doormaakt en ook niet tegen de mogelijke complicaties.