Wat is gordelroos?

 

De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of hebben het wel eens gezien bij iemand die ze kennen. Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus (varicellazostervirus).

In Nederland heeft ongeveer 95% van de bevolking waterpokken gehad. Na genezing blijft het virus achter in jouw ruggenmerg. Na jaren kan dit virus weer actief worden. Het risico hierop neemt toe met het ouder worden, vooral vanaf 50 jaar. Dit komt door de natuurlijke veroudering van het afweersysteem.

Het risico op gordelroos neemt toe naarmate je ouder wordt. Ongeveer 1 op de 4 mensen in Nederland krijgt gordelroos.

Meestal krijgen mensen gordelroos maar een keer, hoewel het mogelijk is om het meerdere keren door te maken. Gordelroos kan leiden tot complicaties op de lange termijn, zoals zenuwpijn die maanden of zelfs jaren aanhoudt. In zeldzame gevallen kunnen ernstige, langdurige oog- of gehoorproblemen optreden.Symptomen en complicaties

 

Ken je iemand in jouw omgeving die gordelroos heeft gehad dan komen de symptomen je vast bekend voor. Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes en worden korstjes. Het verdwijnt meestal binnen 2 tot 4 weken.

Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven. De meest voorkomende complicatie is zenuwpijn (postherpetische neuralgie afgekort PHN). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan je last houden van erge (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Deze pijn kan soms maanden of zelfs jaren aanhouden en is moeilijk te behandelen. Bij gordelroosinfecties in het gezicht kan een oogontsteking voorkomen en in zeldzame gevallen kan gehoorverlies en verlammingen van de gezichts- en oogspieren optreden.

Uitslag

blaasjes

pijn